De Portugese Waterhond is een oud ras en al ongeveer 700 jaar bekend. Ze worden ook wel Cao de Aqua genoemd, wat "hond van het water" in het Portugees betekent. Lang geleden, voordat de visserboten groter werden en er mechanische hulp op kwam, waren de Portugese Waterhonden de helpers van de vissers in Portugal. Zij zijn goede zwemmers en apporteerders. Zij kunnen ook onder water duiken. Hierdoor werden zij gebruikt om voorwerpen op te duiken die van de boot vielen en ze brachten boodschappen over tussen twee boten of van de boot naar de kust. Zij waren een heel belangrijke hulp voor de vissers en werden ook zo behandeld.

Nu zien we de Portugese Waterhond vooral als huishond. Het zijn actieve en intelligente honden, die willen werken voor en met de baas. De PWD is een echt maatje en leuk om mee te leven als je ze genoeg beweging, aandacht en ze een 'taak' geeft. Zij zijn zeer geschikt voor obedience, behendigheid, waterwerk, flyball en andere hondensporten. Zij houden nog steeds van water en de meeste zijn zeer goede zwemmers. De PWD's zijn intelligent en gehoorzaam voor wie er mee kan werken, maar ze hebben wel een sterke eigen wil en het is niet een ras dat voor iedereen geschikt is.

Voor degene die er over denkt een Portugese Waterhond als huishond te nemen, doet er goed aan eerst eens met een fokker te praten en te bedenken wat ze met de hond willen gaan doen qua training en activiteiten en ook of dit past in hun mogelijkheden.

De Portugese Waterhond heeft een niet verharende enkele vacht (zonder ondervacht). De vacht kan curly of wavy zijn. De kleuren zijn zwart, bruin en wit en ook combinaties van zwart of bruin met witte aftekening (zie rasstandaard). Een witte vacht betekent niet albinisme en de neus, mond en oogleden moeten zwart zijn. De honden met zwarte, witte en zwart /witte vacht hebben een blauwachtige huid.In Europa zie je op de shows de Portugese Waterhond in het traditionele leeuwentoilet. Als de vacht is gegroeid wordt de neus, het gedeelte vanaf de laatste rib met daarbij de lenden en achterbenen kort geschoren. Aan de staart wordt het laatste gedeelte lang gelaten.

In Amerika en Canada is het ook toegestaan om de honden te showen in de retrieverclip en vaak zien we in Nederland de huishonden in dit model.

Om de retrieverclip een natuurlijk beeld te geven wordt de gehele vacht geknipt op een lengte en volgt de lijnen van de hond. De vacht mag niet langer zijn als 2,5 cm. Het haar aan het eind van de staart wordt lang gelaten.

Bij beide modellen moet de Portugese Waterhond geregeld geborsteld en gekamt worden, zo'n twee- tot driemaal per week. Dit om de vacht klitvrij te houden. Het is gebruikelijk om eens per 3 tot 4 weken de hond te wassen.

Alle rashonden hebben gezondheidsrisico's. Veel hiervan worden doorgegeven door de reu en/of de teef en voorouders hiervan. De Portugese Waterhond heeft verschillende gezondheidsrisico's en de fokkers moeten hiervan op de hoogte zijn. Als u een pup zoekt vraag de fokker welke gezondheidstesten er gedaan worden en vraag naar de gezondheidsuitslagen.

In het menu links vindt u meer informatie over de gezondheidsproblemen in het ras zoals: o.a. HD, PRA, GM-1, JDCM, PES, Addisons.

Door de niet verharende vacht kan het mogelijk zijn dat mensen met een allergie wel met een PWD kunnen samenleven, Het is aanbevolgen dat iemand met een allergie eerst een aantal keren iemand bezoek met, het liefst, een aantal Portugese Waterhonden om dit uit te testen. Het bezoek moet een aantal uren duren en er moet veelvuldig contact zijn met de honden. Test het ook in een kleine ruimte, zoals b.v. een auto.

Sommige Portugese Waterhonden hebben een improper coat. Dit betekent dat de vacht van de hond niet is zoals beschreven in de rasstandaard en de hond er hierdoor anders uit ziet. Het heeft geen invloed op de gezondheid, intelligentie en karakter. Het is wel belangrijk om te realiseren dat deze honden niet naar de show kunnen en niet het uiterlijk hebben van de PWD. Ook kunnen ze een dubbele vacht hebben en verharen, dus voor mensen met een allergie zijn ze niet geschikt. Er is tegenwoordig een DNA test beschikbaar waardoor fokkers van te voren al weten of een ouder het gen wel of niet draagt, daardoor zullen er bijna geen honden met een IC geboren worden.

Als u zoekt naar een actieve hond met veel humor en een eigen wil, die een geregelde borstel- en trimbeurt nodig heeft, is de Portugese Waterhond misschien het ras voor u!!!

HET RAS