Gezondheid Portugese Waterhond

Zoals bij de meeste rashonden komen er ook bij de Portugese Waterhond verschillende (erfelijke) ziektes voor. Wij proberen hier zorgvuldig mee om te gaan dmv stamboom research en gezondheids testen van de fokdieren. Voor een aantal ziektes zijn in Amerika DNA testen ontwikkeld. Onze honden worden getest op HD, PRA (prcd-PRA & EOPRA), GM-1, JDCM, MO, IC en gaan voor ECVO oogonderzoek.


GM-1
GM-1 is een zeer zeldzame ziekte die zover bekend alleen bij mensen en Portugese Waterhonden voorkomt. Het is een genetische dodelijke stofwisselings ziekte waar puppies aan overlijden. Op dit moment is deze ziekte goed onder controle in het ras mede omdat er een DNA test is waarmee je kunt bepalen of een hond vrij (Normal) of drager (Carrier) is. (De lijders overlijden voordat ze volwassen zijn) Het is dus belangrijk om honden te testen voordat ze gebruikt worden voor de fokkerij. Als een van beide ouders "Normal" is zullen ze nooit lijders produceren.


Heupen
Heup dysplasie is ook een veel voorkomend probleem bij rashonden. De Portugese Waterhond is hier geen uitzondering van. Het is dus belangrijk dat de fokdieren geröntgend worden op HD. Dit kan, voor een officiële uitslag, vanaf 12 maanden. Wanneer beide ouderdieren goede heupen hebben is er 80% kans op goede heupen en 20% op slechte heupen. Als beide ouderdieren slechte heupen hebben geldt het omgekeerde. Het is dus belangrijk om niet alleen naar de desbetreffende hond te kijken, maar ook naar vader - moeder, opa - oma, broers en zussen. Hoewel er een erfelijke aanleg voor HD moet zijn, speelt ook het milieu een rol, zoals voeding, beweging, lichaamsgewicht.


PRA
Progressive Retinal Atrophy (PRA) is een oogaandoening die oa ook bij de PWD aanwezig is. Dit kan op latere leeftijd leiden tot blindheid van de hond. In Amerika is er een DNA test ontwikkeld welke kan bepalen of een hond genetisch vrij, drager of lijder is. Beide ouders moeten het gen dragen om een lijder te produceren. Tenminste een van de ouderdieren moet dus vrij bevonden zijn van dit gen.

Sinds November 2017 kan er ook getest worden voor een andere vorm die weleens voorkomt, Early Onset PRA. Hierbij geld hetzelfde als bij de prcd, een van de ouderdieren moet vrij (Normal/Clear) zijn om te zorgen dat geen van de nakomelingen dit kunnen krijgen.
klik hier voor meer info

MO (PES)
Puppy Eye Syndrome of Microphthalmia is een syndroom wat zich door verschillende symptomen kan uiten. Het is iets wat door de jaren heen met enige regelmaat gezien werd in het ras, echter komt het vaak voor dat het niet goed gediagnostiseerd wordt.
Sinds februari 2020 is er een DNA test beschikbaar en is het van belang dat tenminste een van de ouder dieren vrij is van dit gen om gezonde pups te produceren. klik hier voor gedetailleerde info


HET RAS